- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 125 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 dojrzałe banany
- 1 cukinia
- 1 duże jabłko
- 1/3 szklanki miodu
- 1 jajko
- ½ szklanki oleju kokosowego albo masła kokosowego
Przygotowanie:
- Cukinię obierz, w razie potrzeby wydrąż z pestek i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do dużej miski, posól i odstaw na kilkanaście minut aż puści soki.
- Po tym czasie cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach (na papkę). Przełóż do niedużego garnuszka i gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Delikatnie przestudź i przełóż do miski z cukinią.
- Banana rozduś widelcem na jednolitą papkę i również przełóż do miski z cukinią.
- Do tej samej miski dodaj miód, jajko i rozpuszczony olej kokosowy (albo masło kokosowe). Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Ciasto wykładaj do papilotek ułożonych w formie do babeczek.
- Piecz przez ok. 40-45 minut. Ciasto nie będzie zupełnie suche, ale przed wyjęciem sprawdź czy góra jest dobrze wypieczona i czy po delikatnym naciśnięciu na babeczkę, jest ona sprężysta i wraca do swojego pierwotnego kształtu.
Wskazówki:
- 1 cukinia po starkowaniu „zajmuje” ok. 1,5 szklanki.
Mniam